Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

κορατσελοδωματίου


κόρα και τσέλο

σε δρόμο άγνωστο που ανοίγει

για το τσερβέλο

οι λέξεις έχουν αξία λίγη



χωρίς βιασύνη

οι ανυπόμονοι γυρνούν σελίδα

νότες σε σμήνη

πετούν στου αυγούστου τη φυσαλίδα




Ο τσελίστας Vincent Ségal γεννήθηκε το 1967 στην πόλη Reims της βορειοδυτικής Γαλλίας. Με σπουδές στα ωδεία και εκκίνηση από την κλασική, συναντήθηκε στην πορεία με τη τζαζ, τη ροκ και τη μουσική τής Αφρικής. Ανάμεσα στις συνεργασίες του, εκείνες με τους Elvis Costello και Cesaria Evora.

Εδώ, φέτος στην Ιαπωνία, στο Sasebo Jazz Session:



Κυριότεροι σταθμοί στη μουσική του παιδεία και εξέλιξη ήταν το Παρίσι, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Εκτός από κλασικό τσέλο, παίζει και ηλεκτρικό: 



Ballaké Sissoko γεννήθηκε στο Μάλι το 1968. Είναι δεξιοτέχνης της κόρα, ενός έγχορδου της Δυτικής Αφρικής, που παραδοσιακά παίζουν μόνο άντρες επαγγελματίες, χρησιμοποιώντας τους δείκτες και τους αντίχειρες των δύο χεριών. Από μουσική οικογένεια, συνεργάστηκε και με τους  Toumani Diabaté and Taj Mahal.  

Το καλοκαίρι του 2007 έδωσε σεμινάριο για την κόρα, στο μουσικό εργαστήρι "Λαβύρινθος" του Ross Daly στην Κρήτη, στο Χουδέτσι Ηρακλείου:




Πέρυσι, οι δύο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν και κυκλοφόρησαν το δίσκο "Chamber Music"
Ο γάμος κόρας και τσέλου ήταν απρόσμενα υποδειγματικός και ξαναπέδειξε ότι και η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα. Εδώ, στο φεστιβάλ Rhino της Λιόν, το 2009 σε ένα φιλμ του Francois Goetghebeur:












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου