Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013


μόνο λίγη, τόση δα, δικαιοσύνη



Η εξαίρεση της καταργημένης κρατικής ραδιοτηλεόρασης από την εξαίρεσή της λόγω της αδήριτης ανάγκης επιβολής ενός έκτακτου μέτρου, ακροβατεί σ' ένα τεντωμένο σκοινί που δεν οδηγεί πουθενά ή μάλλον θα οδηγήσει στο κενό μόλις διαπιστωθεί ότι το κενό δικαίου της έκτακτης ανάγκης αποκτά ισχύ νόμου, για να θυμηθούμε τον Agamben. Το ίδιο εξάλλου επιθυμεί διακαώς ν' αποκτήσει ανάλογη ισχύ και το προβεβλημένο ως εξίσου επιτακτικό δικαίωμα αντίστασης. 

Ο απεργός πείνας Κ. Σακκάς επικαλείται ακριβώς αυτό το δικαίωμα αντίστασης, που ο Agamben διαπιστώνει τις αναλογίες του με την κατάσταση εξαίρεσης ως προς τη νομιμοποίηση της ανομίας, ενώ απαντά στους εχέφρονες με γραμμές του Νερούντα: 


Αργοπεθαίνει 
όποιος δεν διακινδυνεύει 
τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα 
για να κυνηγήσει ένα όνειρο, 
όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του
τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του 
να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.





Ο Σακκάς δεν πιστεύει ότι αργοπεθαίνει. Θέλει να νικήσει έστω κι αν η μόνη νίκη που μπορεί να νιώσει είναι της εφαρμογής των διατάξεων που διασφαλίζουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, διατάξεων ενός δικαίου που ο ίδιος χλευάζει. Η διαφορά ανάμεσα σε περιπτώσεις όπως αυτή του Σακκά και εκείνη των συλληφθέντων ακροδεξιών πριν από τρεις μήνες στο Βόλο, που αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, είναι προφανής. Και για να επιβεβαιωθεί αυτή η διαφορά θα έφτανε και μόνο το ότι εκείνοι δεν απάντησαν, ούτε θ' απαντούσαν, με λόγια κάποιου ποιητή για τη μεταχείρισή τους. Όμως και τούτη η βεβαιότητα μου πέφτει βαριά. 

Η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη. Το δικαίωμα στην ελευθερία πέρα από ένα μέγιστο όριο προφυλάκισης είναι ελάχιστο. Και είναι για όλους. Ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, την όποια προέλευσή τους, τις κατηγορίες που τους βαραίνουν. 













Όταν θα τρως, πίνοντας μπύρες, μουσακά
να ξεγελάσεις της ημέρας σου την πείνα
σκέψου για μια στιγμή τον Κώστα τον Σακκά
σε απεργία πείνας που κοντεύει μήνα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου